Hva er forskjellen på PLP og annen prosjektmetodikk?

Hva skiller PLP fra annen prosjektmetodikk?

PLP er først og fremst et begrepsapparat. Hva betyr så det? Det betyr at PLP har utviklet, lånt og tolket de viktigste begreper fra mer detaljert prosjektmetodikk og gjort dem mer tilgjengelig. Begreper som eksempelvis prosjektansvarlig, faseinndeling og beslutningspunkt er gitt et tydelig innhold og gjort mer anvendelig for små og mellomstore prosjekter i Norge. PLP er rettet mot medarbeidere som ikke alltid deltar i prosjekter, men som har bruk for et verktøy for å bedre lykkes med de prosjekter.  

Et eksempel er begrepet prosjektansvarlig. Hva er en prosjektansvarlig og hva gjør hen? Hvilken rolle og ansvar har en prosjektansvarlig? Hvem er prosjektansvarlig i vårt prosjekt? Etter et PLP-kurs vet du hva en prosjektansvarlig er og hvorfor en slik rolle er viktig for at et prosjekt skal lykkes. I tillegg har andre deltakere den samme forståelsen! Det kan fremstå banalt, men skal dere lykkes med et prosjekt må alle i prosjektet ha den samme forståelse av roller, ansvar og organisering!

Så hva lærer jeg av PLP?

Når du har tatt et PLP-kurs vil du vite hvordan du skal organisere ditt prosjekt og hvorfor! Du vil ha en klar oppfatning om roller og ansvar, hvordan du skal formulere målet med prosjektet ditt og hvordan og når beslutninger tas. Du vil bedre definere hva målet med prosjektet er og hvordan du skal oppnå målet! Du og dine prosjektdeltakere vil få en tydelig retning og ha gode diskusjoner basert på felles forståelse av god prosjektmetodikk.

Hva med utføring av prosjektets aktiviteter?

PLP har en klar ramme i forhold til organisering av roller og ansvar. I tillegg er PLP opptatt av å ha presise målformuleringer, men er i mindre grad dogmatisk i forhold til selve utførelsen av et prosjekt:

  • PLP sier at et prosjekt må være faseinndelt og ha minimum tre faser, men prosjektet må eksempelvis gjerne ha flere faser . PLP er derimot tydelig på at ansvaret for å erklære at en fase er over og en ny starter må plasseres individuelt.

  • PLP sier ikke noe om hvordan aktiviteter skal utføres eller rapporteres, men vi sier at ansvaret for en aktivitet må kunne plasseres individuelt.

  • PLP sier ikke noe om hvordan dere skal organisere møter eller hvor ofte, men at ansvaret for beslutninger er tydelig og individuelt.

 PLP er derfor en fleksibel metodikk og krever ikke så mye opplæring. Min erfaring er at når organisering, målformuleringer og roller og ansvar er på plass, så kommer ofte utførelsen av aktiviteter av seg selv. PLP krever ikke at deltakere skal bruke MS Project, Excel, Teams, Asana, Trello eller et av de utall andre prosjektverktøy som er tilgjengelig. Dere velger selv hvilket verktøy som passer dere best!

Hvorfor er ikke PLP-metodikk så opptatt av prosjektutførelse?

PLP ér opptatt av at prosjekter blir levert til tid, kostnad og kvalitet! Likevel er jeg og de fleste forskere overbevist om at faktorer som;

  • roller og ansvar

  • organisering av prosjektet

  • presise målformuleringer

  • plan for hva prosjektet skal oppnå hos mottaker (gevinstrealisering)

er viktigere enn selve utførelsen av aktivitetene. Hvis de to førstnevnte faktorer ikke er på plass klarer en ofte ikke å få utført noe som helst, mens fravær av de to siste faktorer ofte gjør at prosjektet ikke har noen positiv effekt for dem som skal bruke hva prosjektet leverer (et nytt bygg, ny teknologi, ny arbeidsflyt m.m.).

Er PLP i opposisjon til annen metodikk?

Nei! Alle som har tatt Prince2-kurs og/eller PMP-opplæring vil kjenne seg igjen i PLP-metodikk, men vil oppleve at PLP er mindre detaljert på selve prosjektutførelsen. Et PLP-kurs går over 2 dager mens grunnleggende Prince2-sertifisering tar 4 dager. Annen metodikk som SCRUM og LEAN er mer spesifikk enn PLP, men kan gjerne brukes i kombinasjon! Jeg låner ofte elementer fra begge i utførelsen av egne prosjekter og liker spesielt LEANs metoder for å organisere møter.

Forrige
Forrige

Verdien av presise mål

Neste
Neste

Hva er prosjekt og hva er drift?